15 d’abril 2024

 La mina d'aigua de "los Granados".

   En la part Nord de la partida es troba la  coneguda con a "Finca los Granados", una petita finca amb una antiga casa, actualment renovada, situada ja pròxima a les faldes de la serra de les Àguiles.  La  Finca de Mingot, lindant amb los Granados , la Casa Alcoraia, ja al Norde-est  i la Finca el Campello, al Nord-Oest ocupen la part Nord de la partida i linden amb els termes de Monfort pel N-O  i Agost pel N-E.




La finca los Granados disposava d'aigua en el segle XIX procedent d'una mina situada a les faldes de la Serra de les Àguiles que s'utilitzava per al reg de les seues terres . Les restes que queden  de la mina, són una trinxera i el final   del túnel, on es poden veure les roques des d'on eixia l'aigua que era conduida per unes canonades de ceràmica  a unes petites bassetes des d'on havia una doble conducció a una bassa, que encara es conserva plena de fangs i arbustos i a una font i llavadors situats a la dreta, desl quals queden restes visibles.


                                                               Restes de l'antiga mina                                                                  






Antiga basseta/abeurador abans de la mina bassa vella.


Restes de les canonades     que portaven als llavadsors i font vella.

Quan , es va assecar la mina vella  van foradar la nova. a uns cent metres més avall  i van  fer una font, uns llavadors amb dos piques de rentar la roba i una bassa nova.
Llavadors.

Font
Bassa nova

Entrada a la mina.

Esta mina omplia la bassa en una setmana i s'utiltzava per a regar la finca...
En 1911, Luis Martínez Tejada, propietari també de la Finca Lo Boligni, va fer una conducció des de la mina a una bassa situada a uns dos-cents  metres de la casa lo Boligni, per a regar també part d'eixa finca.

En la década dels cinquanta, el matrimoni format per Josefina Pastor  Pérez  i Antonio Quirant Esclapés van anar de casers a la Finca i van dedicar part de la mateixa a plantar hortalissa ,durants uns anys, hortalissa  que venien als veíns i en Alacant. 
En la década dels seixanta van deixar la casa, que va ser ocupada per un dels néts de Luís Martinez, V.M., que va utilitzar part del terreny per a fer uns hivernacles de clavells i roses durants uns pocs anys.
En la década dels setanta van perforar un pou dalt  de la Serra de les Àguiles i, com a conseqüència,  es va assecar la mina i es va abandonar tota la infraestructura que ha anat deterioorant-se i enderrocant-se...


                                      Los Granados, casa actual.

 L'aigua d'esta mina es va vendre en Alacant,  mitjançant marraixes de 16 l. tancades amb precinte de plom, que portaven  amb carros, entrat el segle XX.