15 d’abril 2024

 La mina d'aigua de "los Granados".

   En la part Nord de la partida es troba la  coneguda con a "Finca los Granados", una petita finca amb una antiga casa, actualment renovada, situada ja pròxima a les faldes de la serra de les Àguiles.  La  Finca de Mingot, lindant amb los Granados , la Casa Alcoraia, ja al Norde-est  i la Finca el Campello, al Nord-Oest ocupen la part Nord de la partida i linden amb els termes de Monfort pel N-O  i Agost pel N-E.




La finca los Granados disposava d'aigua en el segle XIX procedent d'una mina situada a les faldes de la Serra de les Àguiles que s'utilitzava per al reg de les seues terres . Les restes que queden  de la mina, són una trinxera i el final   del túnel, on es poden veure les roques des d'on eixia l'aigua que era conduida per unes canonades de ceràmica  a unes petites bassetes des d'on havia una doble conducció a una bassa, que encara es conserva plena de fangs i arbustos i a una font i llavadors situats a la dreta, desl quals queden restes visibles.


                                                               Restes de l'antiga mina                                                                  






Antiga basseta/abeurador abans de la mina bassa vella.


Restes de les canonades     que portaven als llavadsors i font vella.

Quan , es va assecar la mina vella  van foradar la nova. a uns cent metres més avall  i van  fer una font, uns llavadors amb dos piques de rentar la roba i una bassa nova.
Llavadors.

Font
Bassa nova

Entrada a la mina.

Esta mina omplia la bassa en una setmana i s'utiltzava per a regar la finca...
En 1911, Luis Martínez Tejada, propietari també de la Finca Lo Boligni, va fer una conducció des de la mina a una bassa situada a uns dos-cents  metres de la casa lo Boligni, per a regar també part d'eixa finca.

En la década dels cinquanta, el matrimoni format per Josefina Pastor  Pérez  i Antonio Quirant Esclapés van anar de casers a la Finca i van dedicar part de la mateixa a plantar hortalissa ,durants uns anys, hortalissa  que venien als veíns i en Alacant. 
En la década dels seixanta van deixar la casa, que va ser ocupada per un dels néts de Luís Martinez, V.M., que va utilitzar part del terreny per a fer uns hivernacles de clavells i roses durants uns pocs anys.
En la década dels setanta van perforar un pou dalt  de la Serra de les Àguiles i, com a conseqüència,  es va assecar la mina i es va abandonar tota la infraestructura que ha anat deterioorant-se i enderrocant-se...


                                      Los Granados, casa actual.

 L'aigua d'esta mina es va vendre en Alacant,  mitjançant marraixes de 16 l. tancades amb precinte de plom, que portaven  amb carros, entrat el segle XX.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada